1. Blog
 2. CV
 3. Ambities of doel op je cv vermelden + ambitie voorbeelden
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Ambities of doel op je cv vermelden + ambitie voorbeelden

16 minuten leestijd
Ambities of doel op je cv vermelden
Werkgevers zijn dol op ambitieuze kandidaten, maar hoe vermeld je jouw ambitie op een leuke manier op je cv? Je leest het hier!

Werkgevers zijn gek op ambitieuze kandidaten. Iemand die ambitieus is, heeft een duidelijk doel voor ogen en laat zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Met enthousiasme en energie storten ambitieuze mensen zich op hun werk. Precies waar werkgevers van houden! 

Enthousiasme en motivatie werken namelijk aanstekelijk: als iemand altijd vol goede moed aan de slag gaat, zullen collega’s vaak ook net een beetje harder lopen. Uiteindelijk zal dat voor betere bedrijfsresultaten zorgen. Bij de zoektocht van een recruiter naar de perfecte kandidaat kan je ambitie de doorslaggevende factor zijn. Het is dan ook een goed idee om je ambities al vóór het sollicitatiegesprek kenbaar te maken. Dat doe je zowel in je sollicitatiebrief als op je cv

Voordat we je praktische tips geven over het hoe en wat, is het goed om even stil te staan bij wat ambitie eigenlijk is en wat het niét is.

Wat is ambitie eigenlijk?

De definitie van ambitie volgens Wikipedia:

Ambitie, ook wel eerzucht genoemd, is het "streven om carrière te maken" en de daarmee vaak gepaard gaande "zucht, dorst naar eer of roem". In meer algemene zin is ambitie het streven naar een bepaald doel. Ambitie in positieve zin is het streven om een bepaalde taak of functie beter uit te voeren.

Het woord “eerzucht” lijkt erop te duiden alsof ambitie alleen maar afhankelijk is van externe factoren, de waardering van anderen. Maar ambitieus zijn kent natuurlijk ook innerlijke drijfveren: 

 • trots zijn op jezelf
 • niet goed kunnen stilzitten
 • houden van nieuwe dingen en verandering

Zo kan een wetenschapper bijvoorbeeld de ambitie hebben om het bestaan van buitenaards leven te bewijzen, of een teamleider de ambitie hebben om uiteindelijk directeur te worden. Niet eens om waardering van anderen te krijgen, maar om voor jezelf die stap verder te zetten. Ambitie is een van de vele manieren om voldoening en eigenwaarde uit je werk te halen - en zo het bedrijf waar je werkt een stapje verder te brengen. 

Expert tip

Het woord Ambitieus heeft soms een negatieve bijklank. Dat zijn mensen die te ver gaan met hun ambitie en onrealistisch worden. Ze lopen te hard van stapel en verwachten van anderen dezelfde mate van ambitie. Trap niet in die valkuil! 

Persoonlijke eigenschappen op je cv vermelden - tips & lijst
Gerelateerde artikelen
Persoonlijke eigenschappen op je cv vermelden - tips & lijst

Persoonlijke eigenschappen zijn belangrijk op je cv: ze laten zien of jij de juiste persoon bent voor de functie. Maar wat zijn persoonlijke eigenschappen eigenlijk precies? Uitleg, tips en een lange lijst met voorbeelden voor op je cv.

Welke competenties hebben je nodig voor ambitie?

Niet iedereen is ambitieus, dat heb je hier boven al kunnen lezen. Innerlijke drijfveren wakkeren ambitie aan. Daarnaast heb je competenties nodig om ambitieus te zijn. Deze vier competenties stimuleren ambitie en de wens om doelen te stellen en na te jagen:

Lef:
Wie ambities heeft, heeft moed, dapperheid en durf nodig om ze te realiseren. Kortom, een gezonde portie lef om de benodigde risico's te nemen die nodig zijn om de ambitieuze doelen te halen. 

Mentaal sterker worden - tips voor mentale kracht
Gerelateerde artikelen
Mentaal sterker worden - tips voor mentale kracht

Mentaal sterker worden doe je door goed voor jezelf te zorgen en daarnaast aan een aantal karaktereigenschappen te werken. Het resultaat? Je zit goed in je vel en kunt beter presteren op de werkvloer.

Doelgerichtheid:
Heb je ambities, dan stel je jezelf ambitieuze doelen. Ambitieuze doelen zijn doelen die flink wat inspanning vragen om bereikt te worden. Ambitieuze doelen vergen hard werk en toewijding. Een goed doel is SMART geformuleerd: 

- specifiek
- meetbaar
- aantrekkelijk
- realistisch
- tijdgebonden

Wanneer een ambitieuze werknemer een SMART doel stelt, helpt de competentie doelgerichtheid bij het behalen van het doel.

Een sterk karakter als pluspunt bij het solliciteren
Gerelateerde artikelen
Een sterk karakter als pluspunt bij het solliciteren

Sollicitanten met een sterk karakter. Recruiters en werkgevers zijn er gek op. Lees hier welke eigenschappen je altijd terugziet bij mensen met een sterk karakter.

Resultaatgerichtheid:
Naast doelgerichtheid is resultaatgerichtheid minstens zo belangrijk. Wat is het verschil tussen doelgerichtheid en resultaatgerichtheid? Een voorbeeld maakt dat duidelijk:
Je doel is om een boek te schrijven in de categorie persoonlijke ontwikkeling en  dat boek zelf te publiceren. Doelgericht werken betekent dat je dagelijks 1000 woorden schrijft zodat je uiteindelijk een boek van 70.000 woorden in handen hebt. Daarnaast zoek je uit hoe je in eigen beheer een boek kunt uitgeven. Natuurlijk wil je dat de lezers van je boek ermee geholpen zijn. Resultaatgerichtheid is daarbij essentieel. Tijdens het schrijven laat je proeflezers meelezen en verwerk je hun feedback in je teksten. Zo ontstaat er niet alleen een zelfhulpboek van 70.000 woorden (je doel) maar is je blik ook telkens gefocust op het beoogde resultaat van je boek: tevreden lezers die ermee geholpen zijn en je boek van harte aanbevelen bij vrienden en kennissen. 

Initiatiefrijk:
Wie ambities heeft, gaat niet zitten wachten op een gouden kans. Ambitieuze mensen creëren hun eigen kansen. Ze gaan actief op zoek naar mogelijkheden, boren hun netwerk aan, leren nieuwe vaardigheden en grijpen kleine en grote kansen aan als die zich voordoen. Wie duidelijke ambities en doelen heeft, ziet het ook eerder wanneer zich een kans voordoet die past bij de ambitie. Initiatief nemen vergroot te kans dat je jezelf in een positie brengt waaruit nieuwe dingen kunnen ontstaan. 

Kan je ambitie ontwikkelen?

Ambitie is moeilijk te ontwikkelen. Het is een persoonlijke eigenschap die diep in je karakter veranderd zit. Wat kan helpen om ambitieuzer te worden, is te focussen op de uitkomst en daar een plan bij te bedenken. Zou je meer verantwoordelijkheid willen in je baan, maar heb je niet de ambitie een nieuwe rol na te jagen? Focus je dan op 'meer verantwoordelijkheid' als doel en zet op een rij via welke wegen je meer verantwoordelijkheid naar je toe kunt trekken. Zet daar een plan op en begin aan de uitvoering. Voor je het weet ontstaat er een vonkje ambitie wanneer de eerste voorzichtige resultaten zich aandienen. 

Lees ook zeker ons blog over karakter en een sterk karakter ontwikkelen . Daarin vind je nog meer tips over zelfverbetering. 

Een sterk karakter ontwikkelen – hoe doe je dat?
Gerelateerde artikelen
Een sterk karakter ontwikkelen – hoe doe je dat?

Mensen met een sterk karakter kunnen tegen een stootje en kunnen goed omgaan met lastige situaties. Dat maakt sollicitanten met een sterk karakter geliefd bij recruiters en werkgevers. Maar wat als je geen sterk karakter hebt? Kun je de karaktereigenschappen die bij een sterk karakter horen ontwikkelen?

Waar toon je ambitie op je cv?

De perfecte plek om je ambities op je cv te etaleren is je persoonlijk profiel. 

Een cv is vaak een droog document vol jaartallen, cijfers en prestaties. Een opsomming van wat je gedaan hebt, wat je verantwoordelijkheden waren en welke vaardigheden je in de vingers hebt. De profielschets is de plek waar je iets van je persoonlijkheid kan laten zien op je cv én meteen je ambities en doelstellingen kunt delen met de recruiter.

In Nederland plaatsen steeds meer sollicitanten een persoonlijk profiel op hun cv. In drie of vier regels geef je aan:

 • wat voor persoon je bent,
 • wat je beweegt en
 • welk doel je voor ogen hebt.

Daarmee is het ook de plek om je ambitie en doelstellingen te laten zien. 

Ambitie voorbeelden - een profielschets met ambities erin verwerkt: 

Gedreven, energiek en servicegericht zijn woorden die mij goed omschrijven. Als teamplayer haal ik voldoening uit het stellen en bereiken van doelen, 'elke dag een stapje beter' is mijn motto. Mijn persoonlijke target voor de komende jaren is het genereren van één miljoen euro omzet op jaarbasis.

Expert tip

Ambitie tonen is niet altijd nodig op je cv. Als je solliciteert op tijdelijk werk of een bijbaan voor tijdens je studie hoef je niet per se ambitieus te zijn, maar vooral een vriendelijke en harde werker. 

Voorbeeld ambities of doel op je cv vermelden
Voorbeeld ambities of doel op je cv vermelden
CV-doelstellingen – tips en 9 voorbeelden
Gerelateerde artikelen
CV-doelstellingen – tips en 9 voorbeelden

Een cv-doelstelling is belangrijk wanneer je op een kruispunt in je carrière staat. Met de 4 basiselementen van een goede professionele doelstelling zet je vol zelfvertrouwen een krachtig doel op je cv.

4 aandachtspunten voor ambities op je cv noemen

 1. Wel of niet je ambities vermelden. Passen jouw ambities bij de doelstelling van de organisatie: go for it! Sluiten jouw ambities niet aan, noem ze dan niet (en heroverweeg je sollicitatie).
 2. Ambities juist verwoorden. Zeg niet dat je ambitieus bent, maar beschrijf jouw ambitie. Wat is je doel, wat streef je precies na? "Het is mijn ambitie om door te groeien tot salesmanager."
 3. Herhaal je ambitie in je sollicitatiebrief. Iemand die ambitieus is, heeft een missie. Die is gedreven, het hart is er vol van. En waar het hart vol van is, stroomt de mond van over. Dus vergeet niet ook in je sollicitatiebrief nog een keer je ambitie uit te spreken.
 4. Blijf bij jezelf. Zuig geen ambities uit je duim die niet of nauwelijks bij jou horen. Wanneer de recruiter ernaar vraagt, zal hij snel genoeg zien dat je ogen niet twinkelen van enthousiasme als je ambities hebt verzonnen. Ook loop je het risico dat je nieuwe werkgever je wil helpen bij het realiseren van je ambitie en je bijvoorbeeld een opleiding aanbiedt waar je geen zin in hebt.
Liegen op je CV: kan dat?
Gerelateerde artikelen
Liegen op je CV: kan dat?

Mag ik liegen op mijn cv? Een vraag die bij iedereen wel eens opkomt bij het schrijven van een cv. Iedereen liegt toch wel eens? Of toch niet...

Een sollicitatiebrief die ambitie uitstraalt

Naast je cv, is ook je sollicitatiebrief of motivatiebrief een mooie plek om je ambitie te delen. Je hebt hier de ruimte om stil te staan bij de vraag: waarom wil je juist bij die organisatie werken, en waarom specifiek in die functie? 

Het kan best lastig zijn om je enthousiasme op een persoonlijke en geloofwaardige manier over te brengen. Het moet geen standaard riedeltje worden, en simpelweg schrijven dat je ambitieus bent volstaat ook niet. Het woord ‘uitdaging’ begint inmiddels ook een cliché te worden. Beter kan je vertellen waar je plezier in hebt en welke werkzaamheden je voldoening geven. Schrijf in de sollicitatiebrief wat je drijft in het leven. 

Onderstaande quote is een mooi voorbeeld van iemand die op de functie van archivaris solliciteerde en zijn ambitie uitschreef. 

Veel mensen vinden het vervelend om duizenden documenten in honderden mappen op te bergen. Ik geniet er juist helemaal van wanneer ik een goed gestructureerd archief zie groeien. Zo bewaren we onze geschiedenis op een goede manier voor de volgende generatie. 

Wat ook kan, is voorbeelden noemen van je ambitie. Wil je beter worden in je werk? Zo ja, op welke vlakken? Waar wil je doorgroeien? Wil je leidinggeven of promoveren? Of juist meer specialiseren op een kleiner deel? Hierbij kan je inspiratie putten uit het doel dat je jezelf hebt gesteld in de profielschets op je cv - maar voorkom wel dat je in je brief precies dezelfde woorden gebruikt als in je profiel!

Expert tip

Wees niet té ambitieus. Het moet niet lijken alsof je liever nog vandaag dan morgen CEO bent. Ontzettende haast hebben op weg naar de top is niet handig - dan kan een recruiter denken dat je vast binnen een jaar of twee weer ontslag neemt, op zoek naar iets beters. 

Laat zien dat je op zoek bent naar doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf zelf, en dat je heus niet verwacht dat je morgen al gepromoveerd wordt. 

Hoe maak je een cv? - cv maken guide
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een cv? - cv maken guide

De ultieme handleiding voor het maken van je cv! Hier vind je alle tips, tools, templates en voorbeelden die je nodig hebt om een overtuigend cv te schrijven.

Aan de slag: je ambities in je cv vermelden

Heb je jouw doelen en ambities helder voor ogen? Tijd om ze in je cv te verwerken! Zoek een cv-template uit die bij je past en maak een professioneel cv waarmee je jouw ambities kunt realiseren. 

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief16 minuten leestijd
Hoe schrijf je een open sollicitatie? (+ voorbeeld opensollicitatiebrief)
Open sollicitatie - Opensollicitatiebrief 2023
Sollicitatiebrief19 minuten leestijd
Een motivatiebrief zonder ervaring schrijven
Een motivatiebrief zonder ervaring schrijven
CV15 minuten leestijd
Ziekte vermelden bij je sollicitatie of op je cv: ja of nee?
Ziekte vermelden bij je sollicitatie of op je cv: ja of nee?
Sollicitatiegesprek8 minuten leestijd
Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen
Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren